Začínate s varením? Prečítajte si o tom, čo by nemalo chýbať v základnom vybavení jednoduchej kuchyne!

Opomenieme sporák, rúru, čisté taniere a príbor. Zameriame sa na nástroje s ktorými budete bezprostredne pracovať. Zvyknite si na ne, varenie je hobby na celý život… Preto by mala byť práca s nimi čo najviac pohodlná. K tomuto zoznamu časom pribudne zaiste ďalších xy pomocníkov, ktorých budete používať viac alebo menej. Hlavne varte, doma chutí najlepšie. Musíte ale variť s láskou a citom pre detail. Vtedy uspejete a bude chutiť všetkým zúčastneným. Poďme nakupovať!

 

 

To najdôležitejšie pre zdravé začiatky varenia!

 

Možno by ste si ho aj vy zobrali na opustený ostrov… Áno, začneme nožom. Poriadne nabrúsený nôž s pohodlne pôsobiacou rukoväťou a dlhšou čepeľou (aspoň 13-15 cm) vám umožní krájať mäso, zeleninu, ovocie. Poradí si aj s chlebom, teda ak sa raz rozhodnete upiecť si svoj domáci bochník… Na noži nešetrite. Poraďte sa s personálom v danej predajni. Špecifikujte to, čo hľadáte. Lepšie mať v kuchyni zopár kvalitných nožov, než sadu nepoužiteľných. Koniec koncov, aj tak budete minimálne v začiatkoch vášho varenia pracovať s 1-2 typmi noža. V každom prípad, nezabudnite na to, že hľadáte kvalitu za rozumnú cenu, niečo trvácne. Nôž by mal vydržať, nemal by sa opotrebovať po 2 rokoch nenáročného varenia.

Panvica je ďalším dôležitým vybavením. Vyberte si stredne veľkú panvicu, ktorú všestranne využijete. Osobne preferujem teflónové alebo titánové na prípravu takých potravín, ktoré nevyžadujú prílišnú teplotu panvice (napr. vajíčka, palacinky). S nimi pracujem najčastejšie. Panvica z kovu, poriadne masívna a ťažká, je preferovaná napr. v prípade prípravy steakov. Zvládne poriadne vysoké teploty a to je v tomto prípade potrebné.

Avšak… V posledných rokoch je pre mňa číslo jedna kontaktný gril. Nejedná sa iba o prípravu steakov, skvelo pripraví aj vaše prílohy (zemiaky, paprika, sladké zemiaky…). Najčastejšie na ňom pripravujem chudé mleté hovädzie a približne centimeter hrubé plátky zemiakov. Mäso aj zemiaky sú dokonalo prepečené, nemusím použiť jedinú kvapku oleja a následné čistenie tohto grilu je viac než jednoduché.

 

Ani bez tohto sa v kuchyni nezaobídete

 

Lopárik, či už tradičný drevený, alebo moderný plastový, je dôležitou súčasťou kuchyne. Nechcete predsa krájať mäso a zemiaky na kuchynskej linke, jednak by ste ju mohli poškodiť a taktiež to nemusí byť úplne hygienické… 1-2 kusy budú plne postačovať vašim potrebám.

Varešky sú dôležité! Budete nimi miešať, prevracať, servírovať, oddeľovať… V tomto som tradičný, preferujem prácu s tými drevenými, postačia vám 2-3 rôznych tvarov a veľkostí. Kúpte si aj jednu naberačku, je totiž jednoduchšie servírovať polievky a omáčky s ňou ako bez nej. Aj vy ste už liali polievku priamo z hrnca do taniera?

Hrniec. V ňom sa prioritne varí. Od párkov cez vajíčka na mäkko, čokoľvek, čo je ponorené vo vode. Áno, zvládne to aj vyššia panvica, ale takto je to omnoho komfortnejšie a vy sa nemusíte obmedzovať. Pripravujte prílohu v hrnci varením a zároveň duste mäso pod pokrievkou v panvici.

Apropo pokrievky – kúpte ich! Šetríte tým energiu a zefektívňujete varenie. Voda v hrnci s pokrievkou zovrie skôr. Volské oká skúste po 1-2 minútach prípravy na moment zakryť. Budú hotové skôr a vajíčko sa bude pripravovať aj zhora. Také mám najradšej.

Misky. Kúpte si aspoň 2. Môžu sa líšiť veľkosťou. Občasne budete potrebovať oddeliť žĺtka od bielok, prípadne rozmiešať kvások s vodou. Vtedy sa hodia. Radšej pracujem so sklenenými než plastovými. Je to taký noblesnejší pocit. Skoro ako naozaj.

 

Dôležité maličkosti, na ktoré si spomeniete až počas varenia

 

Čo ešte? Jednoduchá metlička určená na šľahanie. Škrabka na čistenie zeleniny. Cedidlo na odstránenie prebytočnej vody z cestovín alebo zemiakov. Strúhadlo na syr. Jednoduchý lis na cesnak. Ak je možné, kúpte si tieto pomôcky z kovu. Vydržia dlhšie a lepšie sa s nimi pracuje. Zaujímavé je, že v kuchyni si nájde miesto aj tradičný plastový shaker určený na prípravu proteínov. Dajte doň mlieko, vajce, odmerku proteínu, trošku špaldovej múky, poriadne prešejkujte a lejte rovno na rozpálenú teflónovú panvicu – pripravíte tak perfektné proteínové lievance alebo palacinky. Ak chcete byť v kuchyni frajer (prípadne za hviezdu), kúpte si 2-3 drevené mlynčeky a naplňte ich korením (čierne, trojfarebné) a hrubozrnnou morskou soľou.

Študent FTVŠ UK Bratislava, odbor Trénerstvo - fitness, kulturistika a silový trojboj. Certifikovaný tréner. Majster sveta v silovom trojboji. Venuje sa silovému tréningu, práci na estetickej postave. Trénerskej praxi sa venuje v Bratislave.

Tešíme sa na váš názor !

Zanechajte komentár alebo skúsenosť

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Doplnky vo výpredaji


FitGo
Registrácia nového účtu
Staň sa plnohodnotným členom FitGo komunity, nastav si profilový obrázok a rezervuj si svoje unikátne meno
Reset Password