Kolagén – Čo to je? Stoja dôvody jeho užívania na pevných základoch?

5 rýchlych informácií svižne predstavujúcich kolagén:

1.) Kolagén patrí k proteínom najviac zastúpeným v ľudskom tele.

2.) Spĺňa dôležité úlohy v našich organizmoch, je súčasťou štruktúr pokožky.

3.) Je súčasťou produktov rôzneho druhu, doplnkov výživy, rovnako aj produktov zo sekcie drogéria (šampóny a telové mlieka).

---------- 💡 TIP: K proteínu teraz rozdávajú tričká zadarmo. Klikni sem  👈 ----------

4.) Podporuje napríklad aj takú funkciu, akou je krvná zrážanlivosť.

5.) V posledných rokoch je uznávaný ako proteín (bielkovina) s omladzujúcim účinkom. Pripisujú sa mu priam zázračné schopnosti.

 

Kolagén v ľudskom tele

 

Kolagén môžeme podrobnejšie charakterizovať ako jeden zo základných stavebných látok nášho tela. Toto mu môžeme prisúdiť kvôli tomu, že predstavuje najviac zastúpený proteín (bielkovinu) v našom organizme.

Kde ho nájdeme? Nachádza sa v štruktúrach kostí, šliach, väzov, kože. Rovnako je zastúpený aj v štruktúre mnohých iných častí tela – krvné cievy, rohovka, zuby.

Môžeme si ho predstaviť ako lepidlo udržiavajúce dané štruktúry pokope, dodávajúce im v istom zmysle celistvosť. S touto vlastnosťou kolagénu prichádza možná úvaha nad samotným termínom kolagén. Jeho pôvod je z gréckeho -kólia-, čo v preklade znamená lepidlo.

Úlohy kolagénu v ľudskom tele

 

V odbornej literatúre evidujeme 16 známych typov látky zvanej kolagén. Medzi hlavné však zaradzujeme štyri konkrétne typy. Tie plnia v našich telách špecifické funkcie a úlohy. S odlišnosťou daných úloh samozrejme prichádza aj istý rozdiel v ich vlastnostiach a špecifikách.

 

  • Typ I. – Prvý typ kolagénu je charakterizovaný husto zastúpenými vláknami. Zúčastňuje sa na stavbe kože, kostí, šliach, vláknitých chrupaviek, spojivového tkaniva a zubov.

 

  • Typ II. – Druhým typom je druh kolagénu špecifický kvôli redšiemu zastúpeniu vlákien. Nájsť ho môžeme v elastickej chrupavke. Tá ma na starosti potrebné odpruženie kĺbov.

 

  • Typ III. – Funkciou tohto typu je podpora špecifických štruktúr svalov, orgánov a tepien.

 

  • Typ IV. – Daný typ kolagénu pomáha s filtráciou. Nájdeme ho vo vrstvách našej kože.

 

Môžeme konštatovať, že rôzne typy kolagénu plnia rôznorodé úlohy v tele. Poskytujú podporu a plnia stavebnú funkciu v tele.

 

 

Živiny zvyšujúce prirodzenú produkciu kolagénu

 

Na počiatku každého z typov kolagénu je látka zvaná prokolagén.

Pre vytvorenie prokolagénu telom je nutná dostupnosť dvoch látok, aminokyselín, a to glycínu a prolínu.

Pre proces tvorby prokolagénu je nutné zabezpečiť taktiež dostatok známeho mikronutrientu, vitamínu C.

Zastúpenie tohto dôležitého proteínu (kolagénu) v tele, jeho samotnú tvorbu môžeme podporiť konkrétnymi živinami. Je veľmi vhodné zaradiť ich do stravovacieho režimu, vyhľadávať určité potraviny, ktoré sú na ne bohaté.

 

Prolín – potraviny ako vaječné bielka, mliečne produkty, pšeničné klíčky, kapusta, špargľa či huby, sú veľmi bohaté na túto pre tvorbu kolagénu dôležitú aminokyselinu.

Glycín – bravčová koža, kuracia koža, huspenina (želatína, rôsol) – tieto živočíšne produkty sú významným zdrojom glycínu, rovnako ako široké spektrum jedál obsahujúcich bielkoviny.

Vitamín C – bohatým zdrojom sú citrusové plody, paprika, jahody.

Meď – veľké množstvo medi sa nachádza vo vnútornostiach, sezame, kakaovom prášku, kešu orieškoch a šošovici.

 

Dôležité je zdôrazniť potrebu aminokyselín pre zachovanie bielkovinových štruktúr tela. Konzumácia jedál obsahujúcich bielkoviny je preto dôležitou súčasťou racionálnej stravy. Mäso, hydina, morské plody, mliečne produkty, strukoviny, tofu. To je len skromná ilustrácia potravín predstavujúcich senzačný zdroj bielkovín (aminokyselín).

Prirodzené zdroje kolagénu v strave

 

Kolagén v prirodzenej forme môžeme nájsť v spojivových tkanivách zvierat. Veľké množstvá kolagénu sa nachádzajú napríklad v kuracej alebo bravčovej koži.

Vývar z kostí je zabudnutým pokrmom, avšak predstavuje zdroj priam nabitý kolagénom.

Želatína je v podstate uvarený kolagén. Charakteristická je vysokým obsahom aminokyselín potrebných pre tvorbu kolagénu.

 

 

Čo poškodzuje kolagén?

 

Zmiernenie možných degeneratívnych a deštrukčných procesov poškodzujúcich kolagénové vlákna je rovnako dôležité, ako podpora jeho tvorby prostredníctvom stravovacieho režimu.

Toto najviac poškodzuje jeho funkčnosť:

 

Cukor a rafinované sacharidy –  cukor narúša schopnosť obnovy kolagénu. Je vhodné konzumovať ho naozaj len v minimálnom množstve.

Prílišná expozícia na slnku – ultrafialové žiarenie môže znižovať mieru tvorby kolagénu. Vynechajte zbytočný dlhodobý pobyt pod slnkom.

Fajčenie cigariet – samotné fajčenie znižuje produkciu kolagénu. Môže narúšať priebeh hojenia rán a viesť k jazvám.

 

 

Prečo užívať kolagén vo forme doplnku výživy?

 

V praxi sa využívajú dva typy doplnkov výživy (suplementov): želatína a hydrolyzovaný kolagén.

Nejestvuje mnoho štúdií zaoberajúcich sa suplementáciou kolagénu, avšak tie existujúce prinášajú sľubne znejúce informácie o prínosoch v niekoľkých oblastiach:

 

Svalová hmota: Štúdia z roku 2015 (starší muži) poukázala na to, že kombináciou kolagénových peptidov (vo forme suplementu) a silového tréningu došlo k zvýšeniu podielu svalovej hmoty a sily v miere väčšej, než v prípade placeba.

Artróza: V inej štúdií podávali doplnok výživy s obsahom kolagénu ľudom s osteoartrózou. K akým zisteniam vedeckí pracovníci dospeli? Došlo k znateľnému poklesu bolesti v priebehu 70 dní, kedy samotná štúdia trvala (v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo).

Elasticita (pružnosť) kože: Veľmi významnou pre krajšiu polovicu populácie sa javí štúdia z roku 2014. Ženy v nej užívali kolagén vo forme doplnku výživy. Došlo k zlepšeniu stavu kože a pokožky, konkrétne k zlepšeniu jej elasticity. Aj táto štúdia určite podporila boom v užívaní kolagénových doplnkov výživy. Zmierniť známky starnutia chceme predsa všetci.

Kolagén našiel využitie aj v procedúrach zameraných na jazvy a vrásky.

Niektorí propagátori alternatívnej medicíny využívajú v procedúrach zameraných na liečbu syndrómu dráždivého čreva kolagén.

 

 

Bezpečnosť a možné vedľajšie účinky

 

Kolagén považujeme za bezpečný doplnok výživy. Jedlá, pokrmy so zvýšeným obsahom látok podporujúcich produkciu kolagénu by mali byť súčasťou racionálneho stravovania. V tom prípade znížime riziká na minimum.

 

 

Môžeme kolagén odporučiť?

 

Jednoznačne! Či už vo forme samostatného hydrolyzovaného kolagénu, alebo komplexnej kĺbovej výživy, vždy vie napomôcť k zlepšeniu vášho zdravotného stavu.

Myslite na to, že dôležitá je taktiež prevencia! Užívanie doplnku výživy tejto kategórie by malo byť samozrejmosťou aspoň 2x do roka.

 

 

Ako doplniť kolagén?

 

Na trhu sú produkty vo forme tabliet (kapsúl), prípadne tie v práškovej forme. Rozdiel v účinnosti je zanedbateľný.

 

Odporúčame množstvo 10-20 g denne, skonzumované v 1-2 dávkach.

 

Vyskúšajte nami odporúčané produkty, zlepšite svoj zdravotný stav a omlaďte svoj zovňajšok!

 

Collagen od Weider. Od renomovanej značky Weider – kolagén bez príchute. Je bez konzervantov, ľahko dosladený prírodnou stéviou, napriek tomu, že je bez príchute, jeho konzumácia nepredstavuje problém. Obohatený o kyselinu hyalurónovú, magnézium a vitamín C. Je veľmi ľahký na prípravu. Dobre rozpustný.

 

 

 

Gymbeam ponúka svoj Hydrolyzovaný kolagén RunCollg obohatený o vitamín C. Môžete ním obohatiť napríklad svoj potréningový nápoj. Vyznačuje sa skvelou rozpustnosťou a vysokým obsahom kolagénových peptidov.

 

Zdroje:

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22486722

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923951/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26353786

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11966688

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665475/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757

http://nutritiondata.self.com/foods-009101000000000000000-w.html

http://nutritiondata.self.com/foods-000095000000000000000.html

http://nutritiondata.self.com/foods-000094000000000000000.html

http://nutritiondata.self.com/foods-000125000000000000000-1.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6110524

https://www.healthline.com/nutrition/collagen

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-hydrolyzed-collagen-a-miracle-cure

Študent FTVŠ UK Bratislava, odbor Trénerstvo - fitnes, kulturistika a silový trojboj. Certifikovaný tréner. Majster sveta v silovom trojboji. Venuje sa silovému tréningu, práci na estetickej postave. Trénerskej praxi sa venuje v Bratislave.

Tešíme sa na váš názor !

Miesto pre váš názor

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Nepremeškaj doplnky vo výpredaji !

 

Zdieľaj ďalej

Podeľ sa o tento príspevok na sociálnych sieťach