Steakový seriál : Aké benefity skrýva steak z lososa a ako si ho jednoducho a rýchlo pripraviť doma?

Steak je pomenovanie zastrešujúce omnoho viac, než len kus šťavnatého hovädzieho mäsa. Či už s omáčkou alebo bez nej, s ryžou alebo pečeným zemiakom so smotanou alebo inou prílohou, väčšina fitness nadšencov ním nikdy nepohrdne. Dôvodov je viacero – vysoký obsah bielkovín, skvelá chuť, relatívne rýchly spôsob prípravy.

Vždy môže chutiť trochu inak no výborne, záleží na vašej schopnosti spájať koreniny s potravinami počas úpravy čo najvhodnejšie, rozumne pracovať so soľou a použiť tú správnu, vybrať vhodnú omáčku a prílohu.

Steak = kus mäsa vytvorený kolmým rezom naprieč svalovými vláknami. Pod týmto pomenovaním však môžeme nájsť široké spektrum druhov mäsa, nie len hovädzie!

salmon fotografia

 Steak z lososa.

 

Sériu článkov začíname netradične rybou! Výhodou prípravy steaku z lososa je relatívne ľahká kontrola nad prepečením. Chuťovo je ryba veľmi výrazná a podľa nás príjemná, je našim favoritom na vyskúšanie! Ak práve nie sme v diéte, môžeme si ho ozvláštniť napríklad holandskou omáčkou. Vhodnou prílohou sú pečené zemiaky s bylinkami, prípadne varené s troškou masla a petržlenovou vňaťou.

Efektívne znížiť podiel tuku vo výslednom pokrme vieme odrezaním kože s podkožným tukom. Odporúčame ho však úplne neodstraňovať, nebudeme musieť pod rybu pridávať žiaden tuk, steak si pod seba tuk -pustí- sám a lepšie sa tak pripraví.

Ako vznikne kus mäsa vhodný na prípravu steaku z lososa? Losos sa zvyčajne filetuje -rozbitím- na dve polovice, odstránia sa veľké kusy tuku a kosti. Tuková časť z ryby a hlava sa môže použiť na prípravu vývaru. Najlepšie mäso sa nachádza od hlavy smerom dolu, smerom k chvostu pribúda tuk a steak sa prirodzene zmenšuje. Tým pádom sa znižuje jeho vhodnosť na steakové použitie. To preto, lebo ideálny steak by mal mať hrúbku 2,5-3 cm (to nám umožní skvelo kontrolovať stupeň prepečenia), jeho hmotnosť by sa mala pohybovať v rozmedzí 150-250 g.

 

Recept na lososa podľa nás.

 

Úplne jednoduchá pripráva! Chutí nám bez kože, pred prípravou ju odstránime, no malú tukovú vrstvu predsa len necháme. Primerane okoreníme čerstvo namletým čiernym korením a osolíme morskou hrubou soľou. Podľa nášho názoru takto jednoducho podporíme skvelú chuť tejto ryby, ktorá nepotrebuje veľa. Koreniny a soľ na tanieri tlačia úžasnú chuť lososa pred sebou, mali by ju podporiť, nie zabiť. Príprava trvá 5-7 minút, lososa grilujeme z každej strany. Dĺžka prípravy záleží podľa stupňa prepečenia ktorý preferujete a veľkosti steaku. Najradšej ho máme s varenými zemiakmi, tie oživíme plátkom masla a čerstvo nasekanými bylinkami podľa chuti.

salmon fotografia

Ako vybrať vhodného lososa?

 

Môže to znieť divne, no čerstvý losos nepáchne rybacinou! Odporúčame siahnuť po drahších, kvalitnejších kúskoch pôvodom z lovu, určite sa však vyhnite mrazenému lososovi, prípadne mrazeným -pukom- či -štvorcom- z lososa. Obsah samotného mäsa v týchto mrazených potravinách často nekorešponduje s realitou. Ak už v prípade varenia zvolíme pokrm ktorému dominuje ryba, pamätajme na dôležitosť čerstvosti, sviežosti, ľahkosti. To by mali byť slová spájajúce sa s prípravou rýb.

 

Aké nutričné hodnoty skrýva losos?

 

V 100 g obsahuje losos 20 g bielkovín, 0 g sacharidov a 13 g tuku.

Kvalita jeho tukovej vrstvy a obsah vitamínov sú dané najmä tým, či sa jedná o lososa z produkcie morského farmárčenia (menej kvalitný), alebo lososa voľne žijúceho (získaný lovom = vysoká kvalita).

 

10 bodov pre lososa!

 

Ak sme vás stále nepresvedčili o pozitívach tejto ryby, možno vás presvedčí nasledujúci zoznam úžasných vlastností tejto ryby. Tými losos disponuje najmä vtedy, ak je produktom morského rybolovu.

 

  1. Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA).
  2. Predstavuje výborný zdroj proteínov.
  3. Vyniká vysokým obsahom vitamínov skupiny B.
  4. Je zdrojom draslíka.
  5. Obsahuje taktiež selén.
  6. Obsahuje antioxidant astaxantin.
  7. Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
  8. Pomáha udržiavať optimálnu hmotnosť.
  9. Podporuje zdravie mozgu.
  10. A v neposlednom rade… Správne pripravené pokrmy z lososa sú ozajstnou delikatesou pre gurmánov!

Študent FTVŠ UK Bratislava, odbor Trénerstvo - fitness, kulturistika a silový trojboj. Certifikovaný tréner. Majster sveta v silovom trojboji. Venuje sa silovému tréningu, práci na estetickej postave. Trénerskej praxi sa venuje v Bratislave.

2 komentáre
  1. zajimalo by mě jestli ty nevýhody farmeného lososa který stojí cca 500kč/kg převažují nad výhodami…protože sem nedávno četl že farmený losos že obsahuje dost těžkých kovů (jako všechny ryby) ale i že do vody sypou ruzny pesticidy a další mnamky protože ryby jinak dostávají nemoci a parazity…takže to se dostane i do masa a prej to není vůbec dobrý jíst… 😀 aspon to jsem četl na netu no… taky samozřejmě devastují životní prostředí…doporučuju něco načíst o lososích farmách…jinak lovenej losos (zkoušel sem) originál z ocean48 za 1600kč/kg a popravdě ten farmenej mi chutná víc 😀 (má víc tuku, je jemnější)

    • Môj názor je taký, že ak máš lososa z -farmy- ako spestrenie raz za čas (1-2x do týždňa), je to ok.

      Všetkým je nám jasné, že najoptimálnejšie je konzumovať rybacinu najvyššej kvality, pôvodom z lovu. No pravdou je, že ak by sme mali odpísať všetky potraviny o ktorých je niečo negatívne napísané na webe, čo by sme potom jedli? Ja som za rozumný kompromis, primeranosť a racionálnosť!

      A to že Ti chutí… To je vec zvyku. A k tukom… Tuk = chuť.

Miesto pre váš názor

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

FitGo