Jednoduchý trik ako zvýšiť citlivosť na inzulín. Ako to funguje a koľko škorice skonzumovať?
Dosiahni zvýšenú citlivosť tela na inzulín. Tento hormón sa prirodzene uvoľňuje počas konzumácie jedla. Týmto spôsobom môžeš získať výhodu efektívnejšieho budovania svalov vďaka inzulínu a zabrániť priberaniu tukového tkaniva kvôli produkcii nadbytočného inzulínu = získať inzulínovú rezistenciu. Tento tip pomôže.
Konzumujte viac škorice
Škorica má možno v tvojom jedálničku miesto iba kvôli dochuteniu koláča. Bez zamyslenia nad tým že by mohla byť využitá aj na niečo iné. Avšak ak pridáš škoricu do svojho stravovacieho režimu, získaš benefity ktoré boli preukázané niekoľkými štúdiami:
– Oneskorené vyprázdňovanie žalúdka.
– Nižšie hladiny glukózy v krvi po jedle.
– Zníženie hladiny inzulínu nalačno.
– Vyplnenie okna dočasnej inzulínovej rezistencie spôsobeného nedostatkom spánku.
Ak chceš ťažiť z benefitov kontroly glukózy vďaka škorici, potrebuješ užiť 3-6 gramov škorice (cca 2-3 čajové lyžičky). Pridanie niekoľkých čajových lyžičiek škorice k raňajkám nie je zložité, takže nie je dôvod na to hľadať výhovorku prečo ju nepridať do svojho stravovacieho arzenálu.
Referencie:
- Hlebowicz J, Darwiche G, Bjorgell O, Almer L-O. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Am J Clin Nutr 2007;85:1552-1556.
- Solomon T, Blannin A. Changes in glucose tolerance and insulin sensitivity following 2 weeks of daily cinnamon ingestion in healthy humans. European Journal of Applied Physiology 2009;105:969-976.
- Hlebowicz J, Hlebowicz A, Lindstedt S, et al. Effects of 1 and 3 g cinnamon on gastric emptying, satiety, and postprandial blood glucose, insulin, glucose-dependent insulinotropic polypeptide, glucagon-like peptide 1, and ghrelin concentrations in healthy subjects. Am J Clin Nutr 2009;89:815-821.
- Jitomir J, Willoughby DS. Cassia Cinnamon for the Attenuation of Glucose Intolerance and Insulin Resistance Resulting from Sleep Loss. Journal of Medicinal Food 2009;12:467-472.