Whey Proteíny

Proteínové prášky sa v dnešnej dobe vyrábajú z mnohých surovín, živočíšnych i rastlinných zdrojov. Moderná doba, potreby rôznych výživových smerov, v neposlednom rade aj pokusy priniesť na trh niečo nové, prinášajú alternatívne produkty. Už sa nemusíme rozhodovať len medzi sušenými vaječnými bielkami, srvátkovým koncentrátom, prípadne kazeinátom vápenatým.

   Obsah: 

Výroba whey proteínu.
    Výroba pomocou iónovej výmeny
    Mikrofiltrácia, krížová mikrofiltrácia, ultrafiltrácia
Ako vybrať najlepší whey (srvátkový) proteín?
    Bielkovinové koncentráty
    Bielkovinové izoláty
    Bielkovinové hydrolyzáty
    Mix proteínových zmesí
Recenzie whey proteínov.

Whey Protein

V tomto článku si predstavíme procesy výroby najžiadanejšieho whey proteínu. Srvátka je tekutou látkou, vedľajším produktom ktorý vzniká pri výrobe syrov. Jej vysoká biologická hodnota, obsah všetkých esenciálnych aminokyselín, výborná chuť po spracovaní, ju predurčuje na prvé miesto v sfére potréningových bielkovinových nápojov.

Výroba whey (srvátkového) proteínu.

Proteínové prášky sú vyrábané vyňatím bielkovinovej zložky z danej potraviny, v našom prípade srvátky. To je možné uskutočniť rôznymi metódami.

Rozdielne proteínové zdroje požadujú odlišné metódy. Je pochopiteľné, že vyňatie bielkoviny z ryže vyžaduje istý postup a technológiu.

Výroba pomocou iónovej výmeny

Ióny sú atómy alebo molekuly obsahujúce skupiny. Nesú istý náboj.

Iónová výmena odďaľuje molekuly whey proteínov od iných frakcií v potravinách tým, že využíva výhody elektrických nábojov. Toto predstavuje priemyselný štandard pre spracovanie mliečnych bielkovín.

Kvalita výsledných bielkovín je znížená tým, že počas tohto procesu výroby sa veľa unikátnych látok stratí. Kvôli používaniu chemických činidiel, ako napríklad kyselina chlorovodíková, môžu byť frakcie srvátkového proteínu, ktoré sú citlivé na pH, denaturované. To znamená degradáciu aminokyselín. Degradácia sa môže týkať aj dôležitých látok ako sú imunoglobíny, glykomakropeptidy. Tie podporujú imunitu, vyvíjajú antivírusové a antimikrobiálne aktivity.

Výhodou je dosiahnuteľné vysoké percento obsahu bielkovín.

Mikrofiltrácia, krížová mikrofiltrácia, ultrafiltrácia

Jedná sa o silne pôsobiace filtračné procesy, ktoré odstraňujú kontaminanty z koncentrovanej proteínovej zložky prechodom cez membránu. Sú podobné procesom reverznej osmózy používanej pri čistení vody.

Nízka teplota, tlak a normálne pH nenarušuje kvalitu výsledného produktu. To z produktov tejto kategórie robí veľmi atraktívnu voľbu. Veľmi obľúbenou voľbou sú produkty vyrábané CFM filtráciou, predstavujú to najlepšie čo si zákazník môže kúpiť.

 

Ako vybrať najlepší whey (srvátkový) proteín?

V závislosti od vašich cieľov v tréningu siahnite po takom whey proteíne, ktorý svojím zložením a pomerom látok zodpovedá vašej vytúženej forme, ktorú chcete cvičením dosiahnuť.

Bielkovinové koncentráty

Koncentrovanie je v tomto prípade proces sušenia pri vysokej teplote. Tento dej môžeme nazvať ultrafiltrácia. Denaturáciou, modifikovaním, sa znižuje kvalita výsledného produktu. Znižuje sa taktiež biologická hodnota a počet rastových faktorov.

Celý zdroj bielkoviny sa zmení na koncentrovaný proteínový prášok. Z tohto dôvodu je takýto produkt cenovo veľmi výhodný.

Počas tohto procesu môžu byť koncentrované aj iné súčasti zdroja, napríklad laktóza, tuk, cholesterol.

Proteínové koncentráty obsahujú zvyčajne 50 – 75 % bielkoviny.

Sciten 100% Whey Protein

Scitec Nutrition ponúka produkt 100 % Whey Protein. Množstvo príchutí, 21,5 g bielkovín v 30 g dávke, skvelá chuť a rozpustnosť z neho urobila rokmi overený, populárny produkt. Kúpite u overených predajcov.

Bielkovinové izoláty

Izoláciou v tomto prípade rozumieme proces, pri ktorom oddelíme, vyjmeme bielkovinovú zložku z pôvodnej suroviny. V tomto procese sa využíva voda, alkohol alebo technologický postup s využitím ionizačnej techniky.

Každá za týchto metód sa odlišuje cenovou náročnosťou. Proces výroby pomocou vody je najlacnejší, ionizácia je najdrahšia.

Po vytvorení izolátu produkt prechádza procesom filtrácie. Je odstránené prakticky všetko okrem bielkovinovej zložky. Ostáva minimálne množstvo sacharidov, tukov, vlákniny a fytochemikálií.

Whey Izolát má v piemere 85-95 % bielkoviny.

Whey Protein

Dobrou voľnou je Gold Whey Protein Isolate od výrobcu Fitness Authority. Je vyrobený šetrnou krížovou filtráciou (CFM technológiou). V 30 g dávke obsahuje 25 g bielkovín a 5 g BCAA. Odporúčame nákup tu.

Bielkovinové hydrolyzáty

Whey hydrolyzovaný proteín je vytvorený pridaním vody k proteínovým polymérom a ich rozbitím do miniatúrnych skupín proteínov nazývaných peptidy. Skupiny sa pohybujú v rozmedzí od 2 do 5 aminokyselín.

Tento proces sa vykonáva pre zlepšenie absorpcie. Hydrolýza je v podstate predtrávenie. To zabezpečí extrémne rýchlu stráviteľnosť proteínu po vypití.

Hydrolyzovaný proteín je drahý na výrobu, čo sa samozrejme premietne do koncovej ceny produktu.

Vyznačujú sa vysokým percentom obsahu proteínov – 80-95 %..

srvátkový proteín

Produktom ktorý exceluje je proteín slovenského pôvodu Extrapep HD od Aone Nutrition. Obsahuje krátke srvátkové peptidy, malá 10 g dávka pôsobí ako štartér anabolizmu a spúšťa proces regenerácie.

Mix proteínových zmesí

Je dôležité dôsledne čítať etikety produktov. Nie každý proteín ktorý má v názve izolát, obsahuje len izolát srátky. Často je vo veľkom percente zastúpený koncentrát, v najhoršom prípade aj iné zdroje ako sója, pšenica a podobne.

Samozrejme, výhodou týchto produktov je nižšia cena. Tým že sa nepoužije len to najkvalitnejšie, je možné ju v porovnaní s produktmi s podobným názvom znížiť.

Je teda na zákazníkovi aby vyberal pozorne a nebol oklamaný.

Recenzie whey proteínov.

Kto by nepoznal tento kultový produkt? Mnohí z nás si prvé stretnutie s činkami spájajú s objednaním tohto v činkárňach a posilňovniach často vídaného ...

Naša voľba

Čo je to MyProtein? Tento pojem môžeme definovať ako -bielo-modrú- spoločnosť zaoberajúcu sa produkciou suplementov, predstavujúcu z nášho pohľadu skvelý pomer ...

Ak by sme sa zákazníkov v našej krajine pýtali, prečo si vyberajú produkty od domácich (prípadne českých) značiek, odpovede by boli rôzne. Rovnako rôzne ...

Naša voľba

Predajca Hodnotenie Aktuálna cena Proteín.sk       ⭐⭐⭐⭐⭐ Ocenenie e-shop roku 2016 - 100% zákaznikov odporúča obchod ! Zobraziť cenu ...

    ​ Predajca Hodnotenie predajcu Aktuálna cena Proteín.sk       ⭐⭐⭐⭐⭐ Ocenenie e-shop roku 2016 - 100% zákaznikov ...

Bestseller

. Najpredávanejší proteín na svete! Je 11-násobným víťazom kategórie top proteín roka. Od počiatkov značky (1986) si spoločnosť zakladá na kvalitných ...

Naša voľba

  Recenzujeme proteínový nápoj Whey Gold od výrobcu s tradíciou produkcie suplementov od roku 1936.  Značka je spojená s osobou Joe Weidera, ...

Nepremeškaj doplnky vo výpredaji !